Fundacja Rozwj i Edukacja - Aktualnoci

Konferencja podsumowujca

Popiesz si i zacznij wygrywa z https://vogueplay.com/pl/mega-joker-slot/ w naszym kasynie. Ograniczona dostawa! W dniu 11 grudnia w szkole przy ul. Strzeleckiej w Myliborzu, odbyo si podsumowanie uczestnikw stay i praktyk zawodowych we Woszech w ramach realizowanego projektu Edukacja bez barier realizowanego ze rodkw PO WER na zasadach Programu Erasmus+ ktrego pomysodawc i autorem bya Fundacja Rozwj i Edukacja. Dziki pomysodawcy modzie ZSP3 w Myliborzu miaa moliwo uczestniczenia w cztero-tygodniowych staach we Woszech w zawodach technik budownictwa oraz technik ywienia i organizacji usug gastronomicznych, jak rwnie grupa nauczycieli uczcych w kierunkach budowlanych i gastronomicznych miaa moliwo uczestniczenia w tygodniowej wymianie dowiadcze. Podczas konferencji Wypowiedzieli si nauczyciele (Jarosaw Rbiasz - przedstawiciel nauczycieli uczestniczcych w wymianie). Nauczyciele podczas wymiany mieli moliwo poznania systemu owiaty wg. jakiego odbywa si ksztacenie na terenie Woch. Podczas tygodniowego wyjazdu zwiedzali szkoy branowe tj. gastronomiczno-hotelarskie i budowlane. Podczas konferencji podsumowujcej wypowiedzieli si przedstawiciele modziey (Zagrska Karolina, Matjaszko Sara przedstawicie technikum gastronomicznego oraz Mateusz Owsiski, Sebastian Kpa przedstawicie Technikum Budowlanego) podzielili si oni swoimi wraeniami oraz przekazali sowa zadowolenia z moliwoci wyjazdu.

Sprawozdania uczniw:

1.)

Dnia 05.09.2015 wyjechaam na miesiczny sta zawodowych, ktry odbywa si we Woszech w Rimini. Jest to miasto typowo turystyczne i atwo jest spotka modzie, ktra przybywa tam rwnie na stae i praktyki zawodowe. Pracowaam na kuchni w hotelu Feretti Beach, 4 gwiazdkowym wraz z Weronik Ostrowsk. Do pracy chodziymy na 8:30 a koczyymy o 14:30 , zazwyczaj o tej godzinie zaczynay si sjesty (dusza przerwa w pracy) i wikszo sklepw bya zamykana do okoo godziny 16. W kuchni przyrzdzaymy owoce morze, takie jak: kalmary, mae, krewetki. Przeprowadzaymy obrbki wstpne rnych owocw i warzyw, piekymy je na grillu. Szef zapisywa nam przepisy na ciasta, a nastpnie musiaymy w kolejne dni robi je same - ju bez pomocy szefa. Na kuchni panowaa dobra atmosfera. Kady mia wyznaczone zadanie i nie byo tam adnego chaosu. W czasie wolnym od pracy, czyli praktycznie cae popoudnie mielimy dla siebie. Na pocztku wychodziymy do miasto aby pozwiedza i pozna dokadniej ulice i sklepy ktre nam si przydadz w dalszym pobycie. Chodzilimy rwnie na plae, pogoda jak najbardziej nam dopisywaa + 35'C. A woda w morzu cieplutka jak w prysznicu ;) Wieczorami wybieralimy si na maszyny aby troch si powygupia i potaczy tak jak nam wskazuje maszyna bd zbieralimy si przed hotelem i wsplnie gralimy w rne gry, rozmawialimy. Czas spdzony w Rimini by fajnym okresem i dowiadczeniem. Poznaam ich kultur oraz jzyk. Z chci polecaabym taki wyjazd innym uczniom bo to fajna rzecz! Poznanie co na prawd innego, w Polsce nie byoby raczej moliwoci aby nauczy si obrbek wstpnych i technologicznych owocw morza. Cika bya podr i pierwsze dni w pracy, stres wywoany tym jak si dogadamy, jak to trzeba bdzie robi ? Ale to by akurat najmniejszy problem. Bo troch angielskiego, woskiego i migowego, a wiadomo o co ci prosz ! :) Chodzc ulicami i rozmawiajc ze znajomymi atwo byo natkn si na jakiego innego praktykanta z Polski, to te podtrzymywao na duchu bo wiedzielimy ze nie jestemy tu sami :)

2.)

1.Dane:
Imi i Nazwisko: Karol Zaricki
Klasa i kierunek ksztacenia: Klasa IV "Technik ywienia i Usug Gastronomicznych"

2.Okres i Miejsce pobytu na praktyce: Praktyki odbywalimy przez czas 4 tygodni, we Woszech w miejscowoci Rimini. (05.09.15 - 05.10.15).

3.Instytucja przyjmujca: "Sistema Turismo" (http://www.etnmanagement.eu/sistematurismo/?lang=en)

4.Instytucja przyjmujca (zakres dziaalnoci) - Grupa przyjmujca zorganizowaa pobyt w hotelu, miejsce odbywania praktyk, oprowadzenie po ciekawych miejscach w Rimini, dwa wyjazdy do pobliskich miejscowoci w celach turystycznych (San Marino,Ravena),gdy czego nie wiedzielimy w kadej chwili moglimy uzyska pomoc w postaci informacji.

5.Warunki praktyk - Opinie nt. praktyk s rne ze wzgldu na rne miejsca ich odbywania (2 osoby w 1 lokalu). Jednak w wikszoci s to opinie pozytywne. Jeli o mnie chodzi w czasie praktyk czuem si wietnie, nie spotkaem si z wyzyskiwaniem, wykonywaniem prac sprztajcych czy chociaby zmywaniem. W moim zakadzie kady mia przydzielone stanowisko (sprztacz, pomywacz, kucharze) i ja jako praktykant-kucharz wykonywaem tylko prace zwizane z moim kierunkiem (co mnie mile zaskoczyo). Ludzie w zakadzie byli pomocni, sympatyczni i czuem e chc mnie czego nauczy, pokaza swoj kuchnie, jak oni to robi, dziki czemu zdobyem sporo nowych umiejtnoci takich jak szybsze posugiwanie si noem, przygotowywanie potraw, nauka jzyka oraz przede wszystkim to czego trudno byo by mi nauczy si w Polsce tzn. Obrbka owocw morza, rnego rodzaju ryb oraz poznanie wiele rodzajw past.

Kada para miaa przydzielonego opiekuna z ktrym w razie problemw w pracy moglibymy porozmawia i ewentualnie rozwiza problem (ktrych na szczcie nie byo :))

6.Warunki mieszkaniowe: Caa grupa bya przydzielona do jednego hotelu, w ktrym rwnie przebyway inne grupy Polakw odbywajce praktyk dziki czemu byo zdecydowanie raniej . Warunki hotelu w moim odczuciu oceniam bardzo pozytywnie (hotel posiada basen oraz wind, stoowa moglimy si na miejscu, warunki jeli chodzi o czysto rwnie super (kadego dnia sprztany pokj, hol, schody itp.). Wygodne byo rwnie samo umiejscowienie hotelu , poniewa od play dzieliy nas 2 przejcia przez pasy ,w pobliu mielimy urokliwy park, a idc w innym kierunku rnego rodzaju rozrywki(kluby, salony gier itp.)

Adres hotelu: http://www.hotelbengasi.com/

7.ycie poza prac/rozrywki Najlepiej jest tam jecha w sezonie, ewentualnie krtko po, pniej wikszo rozrywek si koczy (nasza grupa si jeszcze na nie zaapaa ;) .

A) od godziny ok 18:00 do 1:00 trway imprezy na play. Wyglda to w ten sposb e ok 60m od morza stoi budka z ktrej gra muzyka( mona w niej rwnie kupi drinki, z czego osobicie nie korzystaem) a ludzie dookoa tacuj :).

B) Kolejna rozrywka nocna, tym razem na miecie to zdecydowanie dyskoteki zaczynay si najczciej o 00:00 a koczyy 4:00.

C) W wolnych chwilach moemy pozwiedza ciekawe miejsca, skosztowa innego jedzenia poza hotelem czy prac lub np. wyciszy si w ktrym z parkw (z tego co pamitam w Rimini s trzy wiksze i kilka mniejszych).

D) Jeli kto uprawia sport to w miecie nie brakuje przyrzdw do treningu. Miejskie siownie (street workout) do treningu na wolnym powietrzu znajduj si w parkach, na play a nawet w centrum miast (sam czsto korzystaem z siowni umiejscowionej w rodku wikszego ronda).

Natomiast jeli komu zaley na bardziej profesjonalnych' treningach w Rimini rwnie znajduj si kluby ktre chtnie wspomog (z mojej strony polecam : http://www.athleticthaigym.com/ )

Na koniec mog jedynie poleci kademu kto bdzie mia podobn moliwo aby korzysta.

3.)

Dnia 05.09 do 04.10 odbylimy stae zawodowe we Woszech uczniw klas 3 i 4. Bylimy w nadmorskim miecie Rimini. Pracowalimy w rnych zakadach gastronomicznych, niektrzy w hotelach, inni natomiast w restauracjach. Zdobylimy due dowiadczenie przy obrbce wstpnej owocw morza. Robilimy prawdziw, wymienit wosk pizz, i przerne makarony. Mieszkalimy w kameralnym hotelu, w ktrym czulimy si jak w domu. Zwiedzalimy dwa pikne miasta San Marino oraz Ravenn. Pogoda bya pikna. Zalet umiejscowienia hotelu bya bliska odlego do ciepego Morza Adriatyckiego. Zabawnym elementem naszego pobytu w hotelu bya papuka o imieniu Pako, ktra budzia nas kadego poranka. Sprbowalimy rnorodnych potraw przygotowanych przez woskich szefw kuchni.
Dziki praktyce we Woszech poznalimy nowe surowce i techniki sporzdzania potraw, oraz ycie i obyczaje panujce w tym kraju. Zachcamy kolegw by starali si o dobre oceny i zachowanie, aby mc skorzysta z szansy wyjazdu na tak praktyk. Wiemy, e dla niektrych z nas to moe by jedyna szansa uczestniczenia w takim wyjedzie.

KL. 3 Technikum ywienia

Szkolenie

W dniach 11.10.2015r.-17.10. 2015r. nauczyciele naszej szkoy przebywali na szkoleniu we Woszech, zorganizowanym przez Fundacj Rozwj i Edukacja w Myliborzu oraz Sistema Turismo z Rimini.

Program zaj przewidywa wizyty studyjne, oraz seminaria dotyczce szkolenia zawodowego we Woszech.

Nauczyciele odbyli wizyty w firmach zajmujcych si budownictwem pasywnym, wykorzystujcym energi odnawialn . Byli ,take na spotkaniu w ITTS O.Belluzzi-L.da Vinci, szkole ukierunkowanej na ksztacenie przyszych geodetw, architektw, technikw budownictwa.

Po zajciach by, take czas na zwiedzanie Rimini oraz jednego z najmniejszych pastw na wiecie San Marino.

Cay wyjazd by dla naszych nauczycieli niezapomnian przygod.

Pierwszy wyjazd

Stae zagraniczne ruszyy ju 05 wrzenia. Grupa 20 osb wyjechaa na 4 tygodnie do Rimini. Uczniowie Technikum Budowlanego i Gastronomicznego zmagaj si z pierwsz rzeczywist prac na rynku Europejskim. Pracuj w zakadach gastronomicznych, restauracjach, hotelach oraz w firmach budowlanych. Zdobywaj wiedz i dowiadczenie, a jednoczenie utrwalaj zdobyt w szkole wiedz teoretyczn. Dziki wsppracy z Fundacj Rozwj i Edukacja uczniowie naszej szkoy mog skorzysta ze stay zagranicznych/praktyk zawodowych na ktre rodki pozyskaa Fundacja w ramach programu Erasmus+. Dziki tym rodkom uczniowie za darmo maj moliwo pobytu we Woszech. Podczas pobytu zdobywaj wiedz i umiejtnoci praktyczne w wybranych przez siebie zawodach. Po zakoczeniu stay otrzymaj dokumenty potwierdzajce nabycie umiejtnoci zawodowych jak i jzykowych.

Kolejne wyjazdy

W dniu 03 padziernika 2015 r. kolejna grupa wyruszya do Rimini na czterotygodniowe stae/ praktyki zawodowe. 13 osb wyruszyo o godzinie 18:00 z Myliborza, na miejscu zameldowali si 4 padziernika w godzinach popoudniowych.Po zakwaterowaniu w hotelu od razu wyruszyli na zwiedzanie urokliwego Rimini.